Hogyan vehető igénybe a többgenerációs családi házak után járó gázártámogatás?

Az elmúlt napok rezsihíreit kétségkívül a többgenerációs, több lakásból álló családi házak után igényelhető gázártámogatás tematizálta leginkább. Az ún. többgenerációs családi házak esetében ugyanis nagyon sokszor csak egyetlen mérőóra rögzíti a fogyasztást, melyet a kedvezményes díjú fogyasztási mennyiség megállapítása során eddig nem vettek figyelembe súlyozottan. A szeptember 9-i kormányrendelet e hiányosságot hivatott orvosolni a gázfogyasztásra vonatkozóan. (Az áramfogyasztásra nem vonatkozik a kedvezmény.)

A kedvezmény tartalma:

Azon “családi fogyasztói közösségek” tagjai, akik társasháznak vagy lakásszövetkezetnek nem minősülő házban (ikerház, családi ház) élnek, egy közös gázórával rendelkeznek és az ingatlanon belül több, de legfeljebb négy lakás vagy lakrész – hivatalos nevén „lakás rendeltetési egység” – található jogosultak külön-külön igénybe venni a kedvezményes gázmennyiséget.

Arra vonatkozóan, hogy mikor minősül az ingatlan egy része „lakás rendeltetési egységnek” a 253/1997. (XII. 20.) számú kormányrendelet 105. §-ában foglaltak az irányadók:

(1) A lakás olyan huzamos tartózkodás céljára szolgáló önálló rendeltetési egység, melynek lakóhelyiségeit (lakószoba, étkező stb.), főzőhelyiségeit (konyha, főzőfülke), egészségügyi helyiségeit (fürdőszoba, mosdó, zuhanyozó, WC), közlekedő helyiségeit (előszoba, előtér, belépő, szélfogó, közlekedő, folyosó) és tároló helyiségeit (kamra, gardrób, lomkamra, háztartási helyiség stb.) úgy kell kialakítani, hogy azok együttesen tegyék lehetővé

  1. a) a pihenést (az alvást) és az otthoni tevékenységek folytatását,
  2. b) a főzést, mosogatást és az étkezést,
  3. c) a tisztálkodást, a mosást, az illemhely-használatot,
  4. d) az életvitelhez szükséges anyagok és tárgyak tárolását tervezési program szerint (pl. élelmiszer-tárolás, hűtőszekrény elhelyezési lehetősége, mosás céljára szolgáló berendezés, ruhanemű, lakáskarbantartás eszközeinek, egyéb szerszámoknak és sporteszközöknek az elhelyezése).

(2) A lakószoba a lakás minden olyan közvetlen természetes megvilágítású és szellőzésű, fűthető, huzamos tartózkodás céljára szolgáló, legalább 8 m2 hasznos alapterületű helyisége, amely lehetővé teszi az (1) bekezdés a) pontja szerinti tevékenységek folytatását – kivéve a jövedelemszerzést szolgáló munkavégzést – és az azokhoz kapcsolódó berendezések elhelyezését.

(3) A 30 m2-t meghaladó hasznos alapterületű lakás legalább egy lakószobája hasznos alapterületének legalább 16 m2-nek kell lennie. Ebbe és a lakószoba (2) bekezdés szerinti alapterületébe nem számítható be a főző és az étkező funkció céljára is szolgáló helyiség, helyiségrész hasznos alapterülete, amennyiben az a lakószoba légterével közös.

(4) A lakásnak fűthetőnek kell lennie, lehetőleg minden helyiségben a rendeltetésének megfelelő szellőzést, természetes megvilágítást biztosítani kell.

 

A következőkben röviden összefoglaljuk a támogatás igénybevételéhez szükséges legfőbb tudnivalókat:

Az eljárás kérelemre indul. Ezt az illetékes önkormányzatnál tehetjük meg. A kérelem elvárt tartalmi elemei önkormányzatonként változhatnak, arról érdemes előzetesen tájékozódni. Az ügyintézés sikeres megindításához a pénzcentrum.hu cikke nyomán a következőkre lehet szükségünk:

  • Kérelem, amely tartalmazza az ingatlan, a lakások címét, a kérelmező nevét, címét, telefonszámát, e-mail címét.
  • Nyilatkozat a kormányrendeletben meghatározottaknak megfelelően a lakóegységek számáról.
  • Amennyiben van, használatbavételi engedély.
  • A lakások alaprajza szintenként, amely lehet kézzel rajzolt is, de arányos.

A benyújtott kérelemre válaszul a település jegyzője 8 napon belül hatósági bizonyítványt állít ki, amely dokumentumban megállapítja az ingatlanon található „lakás rendeltetési egység” számát.

Az igazolás birtokában a gázszolgáltatótól lehet igényelni a többletmennyiséget, amely a kérelem benyújtását követő hónap elsejétől jár időarányosan. A kedvezmény legkorábban októbertől vehető igénybe.

Fontos! A kérelmezőnek büntetőjogi és kártérítési felelőséget kell vállalni azért, hogy a nyilatkozatában szereplő lakásszám valós. Amennyiben a szolgáltató kérésére lefolytatott ellenőrzés során az eljáró hatóság (jegyző, építésügyi hatóság) szabálytalanságot állapít meg, a kérelmező súlyos büntetéssel számolhat. A jogosulatlanul igénybe vett mennyiséget a piaci ár másfélszeresén kell megfizetni.

A rendelet szövegében nem szerepel, hogy a kedvezmény igénybevételéhez lakni is kell minden egyes „lakás rendeltetési egységben”, annak igazolását tehát nem írja elő a jogszabály.

 

Forrás:

A kormányrendelet szövege a többgenerációs családi házak után járó gázártámogatásról:

https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/1daf2bd748b6a7c3656f2823b41460e121a19383/megtekintes

A kormányrendelet szövege a “lakás rendeltetési egység” megállapításához:

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99700253.kor

 

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220913/fontos-lehetoseghez-jutottak-a-tobbgeneracios-csaladi-hazban-elok-a-rezsicsokkentes-kapcsan-566755

https://www.penzcentrum.hu/otthon/20220916/igy-kell-igenyelni-a-legujabb-rezsikedvezmenyt-ezzel-jocskan-faraghatsz-a-gazszamlabol-1129016

https://bank360.hu/ingatlan-megosztas-rezsicsokkentes

https://bank360.hu/blog/megtobbszorozheto-a-rezsicsokkentett-aru-gazmennyiseg-egy-uj-rendelet-szerint

https://tozsdeforum.hu/cikkek/egyeb/igy-tobbszorozheto-meg-a-rezsicsokkentett-aru-gazmennyiseg/

https://www.azenpenzem.hu/cikkek/megmenekulnek-a-tobbgeneracios-csaladi-hazak-lakoi-a-rezsi-miatti-csodtol/8858/

1 thought on “Hogyan vehető igénybe a többgenerációs családi házak után járó gázártámogatás?”

  1. Wow! This blog looks exactly like my old one! It’s on a completely different topic but it has pretty much the same layout and design. Great choice of colors!

Leave a Comment

Your email address will not be published.