Hosszabbodnak egyes családtámogatások

A 2022. december 28-i Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint az alábbi támogatások 2024. december 31-ig igényelhetőek:

  • Babaváró hitel és támogatás
  • Falusi CSOK (frissült a települések listája 2631 településre)
  • 5%-os lakásvásárlási áfa visszatérítése
  • 27%-os lakásépítési áfa visszatérítése (5 millió forintig)

A CSOK, a kamattámogatott CSOK-hitel és a CSOK-felvevők lakásilletékmentessége esetében nincs határidő, így azok változatlanul igénybe vehetők.

Továbbá, ha egy 30. életévét be nem töltött hitelfelvevő nőnek a felsőoktatási tanulmányai alatt, vagy azok sikeres befejezését (az oklevél megszerzését) követő két éven belül gyermeke születik, vagy gyermeket fogad örökbe, a fennálló hallgatói hiteltartozása 100%-ának megfelelő összegű, vissza nem térítendő gyermektámogatásban részesül, ha a kérelmet a gyermek születését vagy az örökbefogadást követő 60 napon belül benyújtja a Diákhitel szervezethez. (A diákhitel-elengedés továbbra is érvényes azokra az édesanyákra, akik legalább 2 gyermeket szülnek vagy fogadnak örökbe (az aktuális hitelösszeg 50%-át engedik el; 3 gyermek esetén a teljes összeget elengedik).

Források: Magyar Közlöny (magyarkozlony.hu), Babaváró, falusi CSOK, lakásáfa: megjelent a várva várt rendelet a családtámogatásokról, van egy meglepetés is – Portfolio.hu

Leave a Comment

Your email address will not be published.