Ismertekké váltak a CSOK Plusz részletei

Tegnap este megjelent a Magyar Közlönyben a CSOK Plusz hitelprogram részletszabályait tartalmazó kormányrendelet, de a CSOK Pluszhoz szorosan kapcsolódó illetékmentességről is közzétettek egy jogszabály módosítás.

Melyek a legfontosabb tudnivalók a CSOK Pluszról?

A CSOK Plusz egy 2024 január 1-től elérhető legfeljebb 3%-os kamatozású államilag támogatott kölcsön. A hitel futamideje 10 és 25 év között lehet.

Az igényelhető kölcsön maximális összege a gyermekek számától függően a következőképp alakul:

  • egy gyermek vállalása esetén legfeljebb 15 millió forint,
  • két gyermek vállalása esetén legfeljebb 30 millió forint,
  • három, vagy annál több gyermek vállalása esetén legfeljebb 50 millió forint.

A hitelösszeg megállapításakor a már meglévő és a vállalt babákkal is számolnak, de gyermekvállalás nélkül nem lehet igényelni CSOK Pluszt, tehát minimum egy babát vállalni kell.

Szüneteltetés és tartozáselengedés: a vállalt gyermekek megérkezésével újabb kedvezmények (gyermekvállalási támogatások) vehetők igénybe. Az első gyermek érkezésekor, de már a magzat 12 hetes korától legfeljebb egy évig szüneteltethető a hiteltörlesztés. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a futamidő annyival hosszabbodik, hogy a család fizetési kötelezettsége ne haladja meg a szüneteltetést megelőző részletet.

A második és minden további gyermek érkezésekor pedig 10-10 millió forinttal csökken a fennálló kölcsöntartozás, amihez ugyancsak elegendő a 12 hetes várandósság igazolása.

Fontos! A szüneteltetés és a tartozáselengedés a futamidő alatt született vagy örökbefogadott gyermekek után járnak. Ezekben az esetekben nem számítanak a korábban meglévő gyerekek.

A CSOK Plusz felvételéhez számos feltételnek kell megfelelnie a családoknak. Az egyik legfontosabb a vállalt gyermekszám teljesítése. Ha a megadott határidőig sikertelen lesz a gyermekvállalás vagy a házaspár elválik, akkor a kamattámogatás megszűnik. Mindezen túl, ha nem teljesül a szerződésben rögzített gyerekvállalás, akkor 120 napon belül vissza kell fizetni az addig felvett kamattámogatást a jegybanki alapkamat + 5 százalékpontos büntetőkamattal együtt.

 

Illetékmentesség

A CSOK Plusz rendelet kihirdetésével egyidőben módosításra került az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény. Fontos hangsúlyozni, hogy a falusi CSOK felhasználásával vásárolt lakások esetében illetéket továbbra sem kell fizetni és nincs vételár korlát sem.

CSOK Plusz esetében a vételár 80 millió forintot meg nem haladó része lesz illetékmentes. Az ezt meghaladó részre viszont már meg kell fizetni a 4 százalékos illetéket.

A módosítás szerint az elengedett illetéket vissza kell fizetni abban az esetben, ha pár megsérti a jogszabályt, vagy ha vissza kell fizetniük a Falusi CSOK-ot vagy a CSOK Pluszhoz kapott kamattámogatást. Az illetéket nem kell visszafizetni abban az esetben, ha gyermekvállalás után jár a kedvezmény és a baba a házaspár egészségi állapota miatt nem teljesülhet.

 

 

Forrás:

https://bankmonitor.hu/mediatar/cikk/megjelent-a-rendelet-a-csok-pluszrol-es-az-illetekmentessegrol/

https://www.penzcentrum.hu/otthon/20231201/itt-a-csok-plusz-rendelet-minden-tudnivalo-az-uj-otthonteremtesi-program-reszletszabalyairol-1144208

https://www.portfolio.hu/bank/20231130/csok-pluszbol-horrorhitel-itt-az-uj-csaladtamogatas-legsulyosabb-buktatoja-654435

 

Magyar Közlöny 2023. évi 171. szám

  • A Kormány 518/2023. (XI.30.) Korm. rendelete a családok otthonteremtését támogató kedvezményes CSOK Plusz hitelprogramról (9279-9315 old.)
  • évi LXXXIII. törvény az egyes adótörvények módosításáról (9196-9197 old.)

https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/59ba20495cd587e54decf5b41b0e6f9e4bba3926/megtekintes