Január végéig fontos értesítés érkezik a bankoktól

Banki ügyeink intézése során számos költségelemmel találkozhatunk, amelyekre könnyen lehet, hogy fel sem figyelünk. Pedig a sok apró tétel éves viszonylatban jelentős összegekre is rúghat.

A Magyarországon is alkalmazott PAD irányelv (Payment Account Directive) értelmében a bankok minden év január 31-ig kötelesek ügyfeleiknek egy díjkimutatást megküldeni, amelyben átláthatóan és tételesen fel van tüntetve valamennyi a bankszámlához kapcsolódó előző évben keletkezett költségelem.

A díjösszesítő tartalmazza:

  • a fizetési számlához kapcsolódó díjakat és kamatokat,
  • a betéti kártyához kapcsolódó díjakat,
  • a folyószámlahitelhez kapcsolódó költségeket,
  • a telefonos banki szolgáltatások díjait,
  • a mobil- és internetbankhoz kapcsolódó díjakat és
  • az SMS értesítéshez kapcsolódó költségeket.

Az éves kimutatás tehát alkalmas a bankolási szokásaink részletesebb megismerésére, de annak felülvizsgálatára is. Érdemes áttekinteni, hogy milyen költségek mellet végeztük banki tranzakcióinkat, például az átutalásokat, készpénzfelvételt, vannak-e mellőzhető sms értesítéseink egyéb ki nem használt szolgáltatások beállítva a számlacsomagunkhoz. Ha mindezek után is túlságosan magasnak találjuk a költségeinket megoldás lehet egy másik – az igényeinkhez jobban illeszkedő – számlacsomag kiválasztása, illetve a bankváltás.

Az éves díjkimutatást postai úton vagy elektronikusan kézbesítik ügyfeleiknek a bankok 2024. január 31-ig.

 

 

Forrás:

https://bankmonitor.hu/mediatar/cikk/mennyit-fizettel-bankolasra-2023-ban-januar-vegeig-kiderul/