Jelentősen emelkedhetnek a banki költségek idén tavasszal

Áprilistól számos pénzintézet emeli a teljes tavalyi infláció mértékével megegyezően, azaz 14,5 százalékkal a számlacsomagokhoz, bankkártyákhoz kapcsolódó díjaikat. Főszabály szerint a bankok 60 nappal a változások életbelépése előtt kötelesek közzé tenni az új díjtételeket tartalmazó ún. kondíciós listákat. Mivel a KSH az inflációs adatokat január 13-án közölte, így többen áprilistól érvényesítik az áremelést. Ahol azonban az általános szerződési feltételek vagy az üzletszabályzat előírja, hogy mikortól alkalmazhatók az emelt tarifák, ott a 60 napos szabály meg is kerülhető.

A költségnövekedés azonban mérsékelhető: a bankok ajánlataiban, a kapcsolódó szolgáltatásaikban, továbbá azok díjaiban jelentős eltérések lehetnek. Az online elérhető számlaválasztó kalkulátorok segítségével érdemes rendszeresen nyomon követni ezeket a költségelemeket és kedvezőbb konstrukció esetén váltani. A számlavezető bankon belül is találhatunk megfelelőbb csomagot, de egyszerűsített bankváltással viszonylag kis adminisztráció és minimum 13 munkanapos átfutási idő mellett szolgáltatót is válthatunk.

„A bankszámla, számlacsomag kiválasztása nem egy egyszeri feladat” tehát – erre már a Magyar Nemzeti Bank figyelmeztet. Az élethelyzetben történt változás esetén, de legalább évi rendszerességgel ajánlott mérleget vonni. Fontos, hogy pontosan mérjük fel saját igényünket, bankkártya és bankszámlahasználati szokásainkat és az ezekhez kapcsolódó díjakat.

A fizetési számlák esetében az alábbi általánosan felmerülő költségekkel lehet számolni:

  • a számla havi, éves vagy egyszeri díja,
  • a számlához kapcsolódó bankkártya rendszeres vagy egyszeri díja,
  • átutalási díjak,
  • csoportos beszedési megbízás díja,
  • az SMS-értesítés szolgáltatás havi díja, továbbá az SMS-ek díja egyenként (ún. push üzenetekkel ingyenesen kiválthatók),
  • internetbanki szolgáltatás díja,
  • készpénzfelvétel vagy kártyás vásárlás díja.

Spóroljon a bankszámláján! címmel az MNB részletes online tájékoztatást nyújt többek között a fizetési számlák legfőbb jellemzőiről, a tudatos számlaválasztásról, az egyszerűsített bankváltásról. A bankszámla-választó program segítségével pedig személyre szabottan kereshetünk az aktuális számlacsomagok között is. (Az MNB tájékoztatója a források közt megjelölt első linken érhető el.)

 

 

Forrás:

https://www.mnb.hu/fogyasztovedelem/on-tudja-mennyi-az-annyi-sporoljon-a-bankszamlajan

https://bank360.hu/blog/aprilistol-emelkedo-bankszamla-dijak-valtas

https://www.portfolio.hu/bank/20230224/durvan-dragulhat-a-bankolas-magyarorszagon-negy-bank-mar-lepett-599060

Leave a Comment

Your email address will not be published.