Jövőre könnyítené az MNB a fiatalok első lakáshoz jutását, illetve a hitelkiváltást is

A fiatal elsőlakás-vásárlók körében a lakáshitel-felvételi lehetőségeik támogatása érdekében a mostaninál lényegesen kedvezőbb hitelfedezeti limit (HFM) alkalmazását javasolja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a múlt héten megjelent Makroprudenciális jelentésében.

A fiatal elsőlakás-vásárlók esetén […] a nemzetközi példáknak megfelelően a HFM-limitek differenciált, 90 százalékon való megállapítása lehet célszerű” – olvasható a jelentésben.

A jelenlegi minimum 20 százalékról 10 százalékra csökkentené tehát a kötelező minimális önerőt a jegybank. Ez azt jelenti, hogy a megvásárolni kívánt ingatlan piaci értékének minimum 10 százalékát kellene önerőként felmutatni a fiatal elsőlakás-vásárlóknak.

Az MNB továbbá a hitelkiváltást is könnyebbé tenné, mint írják „az aktuálisan magas kamatkörnyezetben kiemelten fontos a gyors és költséghatékony hitelkiváltás”, melynek révén az ügyfelek elkerülhetik, hogy a magasabb kamatozású hitelekben ragadjanak. Magyarországon a hitelkiváltások költsége a hiteltartozás 2-5 százalékára tehető, emellett időigényes adminisztrációs terhet is ró az ügyfélre. „A hitelkiváltási hajlandóságot erősíthetné az EU-s összehasonlításban is magasnak tekinthető előtörlesztési díjak mérséklése […], a statisztikai értékbecslés alkalmazhatósági feltételeinek bővítése, a közjegyzői közreműködés digitalizációja, valamint a jelzáloghitel-nyújtás teljeskörű online útra terelése”. Az MNB tehát az adósságfék keretrendszeren belül támogatja a hiteltartozást nem növelő hitelkiváltásokat.

 

 

Forrás:

https://bank360.hu/blog/itt-a-jegybank-uj-nagy-dobasa-konnyebb-lesz-lakashoz-jutni-a-fiataloknak

https://www.mnb.hu/letoltes/makroprudencialis-jelentes-2023.pdf

https://www.portfolio.hu/bank/20231018/bejelentette-az-mnb-eleg-lesz-10-szazalek-onero-az-elso-lakas-megvasarlasahoz-646439

https://www.portfolio.hu/bank/20230930/nagy-ajandekot-keszit-a-kormany-az-elso-lakasvasarloknak-mi-van-a-hatterben-642637

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.