Lakás-előtakarékossági körkép

A lakás-előtakarékosság itthon hosszú éveken át tartozott a közkedvelt megtakarítási formák közé. Népszerűségét és vonzerejét leginkább a lehívható és viszonylag bőkezű állami támogatás adta. A 2018-as jogszabályi változásokat követően, azaz az állami támogatás megszűntével azonban közkedveltsége hirtelen indult zuhanásnak. Idén viszont két bank is újraindította szolgáltatásait, így jelenleg már három szolgáltató is jelen van a lakástakarékok (LTP) piacán.

Mi az a lakás-előtakarékosság?

A lakás-előtakarékosság egy öngondoskodáson alapuló lakásfinanszírozási lehetőség, amely a hosszú távú megtakarításon alapszik és amit elsősorban lakásvásárlásra, felújításra, bővítésre vagy átalakításra használhatunk fel. Attól függően, hogy milyen lakáscélra kívánunk takarékoskodni, különböző megoldások közül választhatunk. A megtakarítás kamatadómentes, és az OBA által biztosított. A megtakarítás mellé pedig alacsony és fix kamatozású lakáskölcsönt lehet igénybe venni. A lakástakarékok főbb jellemzőit itt lehet összehasonlítani.

Mennyire éri meg lakás előtakarékosságot kötni manapság?

Joggal vetődhet fel a kérdés, ugyanis állami támogatás nélkül a 0,1 százalékos betéti kamat vonzónak egyáltalán nem mondható. Költségként pedig mindhárom pénztárnál egy szerződéses összeghez viszonyított, 1 százalékos számlanyitási díjra, valamint párszáz forintos számlavezetési díjra is lehet számítani. Az alacsony betéti kamatot a lakástakarékok által adott és az állami támogatás pótlására bevezetett bónusz/prémium rendszer tudja valamelyest vonzóbbá tenni. A bónuszt százalékban határozzák meg és az adott évi befizetéshez adják hozzá, így például 30 százalékos bónusz esetén évi 120 ezer forintos befizetéssel 36 ezer forintot tesz hozzá a pénztár a megtakarításunkhoz. „Ugyanakkor azt fontos tudni, hogy ez a korábbi évek befizetéseire már nem jár, tehát nem kamatos kamatként működik, a kiegészítés összege mindig az adott évi befizetésektől függ, a tőkétől viszont nem”. Így adódhat, hogy a 10. évben hiába haladja meg a megtakarításunk összege az egymillió forintot a kiegészítés akkor is csak 36 ezer forint marad. Tényleges tőkearányos hozammal számolva tehát az összkép még kevésbé tűnik meggyőzőnek.

A lakástakarékok mellett szólhat, hogy végig fix kamatozású hitel is igénybe vehető a lakáscél megvalósításához, THM-jük azonban háromból két esetben „alig tér el a piaci árazástól”. További előnyük lehet, hogy akkor is lehetséges a lakáscélú kilátásainkon javítani, ha nem áll rendelkezésre egy összegben nagyobb megtakarítás, amit például állampapírba vagy más nagyobb hozamot ígérő megtakarításba lehetne fektetni. Ugyanakkor érdemes mérlegelni azt is, hogy „a fenti szempontok teljesüléséért mennyire éri meg feláldozni a pénzünk likviditását, valamint az alternatív befektetésekkel elérhető hozamot azért, hogy egyszerűbben takaríthassunk meg, vagy néhány százalékponttal olcsóbb hitelhez juthassunk hozzá” – állapítja meg a Portfolio.hu elemzője.

 

 

Forrás:

https://www.penzcentrum.hu/megtakaritas/20230427/bedaralt-slagertermek-tert-vissza-nagy-dobas-vagy-amitas-az-allami-tamogatas-nelkuli-ltp-1136424#

https://www.portfolio.hu/befektetes/20230507/ujra-hoditanak-a-lakastakarekok-megneztuk-melyik-a-legjobb-613536

https://tudastar.money.hu/ismerteto/lakastakarek-most-allami-tamogatassal-es-anelkul/

https://www.money.hu/megtakaritas/lakastakarek

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.