Marad a kamatstop

Meghosszabbítja a lakossági jelzáloghitelekre, valamint a kis- és közepes vállalkozások (kkv) hiteleire vonatkozó kamatstopot a kormány. Az intézkedés az eredeti tervek szerint június 30-án járt volna le, azonban mint indokolták a „rendkívül magas piaci kamatszint jelenleg nem teszi lehetővé a kamatstopok kivezetését”. Az intézkedés kivezetésére határnap sincs megjelölve: arra „csak akkor adódik lehetőség, ha a jegybanki irányadó kamat egy számjegyű lesz”, azaz 10 százalék alá csökken. „A jegybanki irányadó kamat egy számjegyűvé válását megelőzi az infláció egy számjegyűvé csökkentése.”

A jegybanki alapkamat jelenleg 13 százalékon áll, aminek a csökkentésébe az MNB még nem fogott bele. Amennyiben májusban megindul a kamatcsökkentés, akkor sem az alapkamattal, hanem az irányadónak számító 18 százalékos kamattal kezdődik, és azzal is folytatódhat. „Ha az infláció csökkenése kedvezően alakul, akkor valamikor ősz közepére érheti el a kamat a 13 százalékot. Ezután indulhat ez az alapkamat csökkentése, ami legjobb esetben is év végére vagy a jövő év elejére mérséklődhet 10 százalék alá” – vélekedik a Bank 360.hu elemzője.

Várhatóan tehát „legalább év végéig fennmarad a mostani kamatstop, ami alapján az egy éven belül változó kamatozású lakáshiteleknél alkalmazott kamatokat nem lehet jobban emelni, mint amennyit a 2021. október végi referenciakamatok indokolnak. […] Ezen felül az 1-5 éves kamatperiódusú, kamatfordulóhoz érő hitelek kamatát is fixálták 2022. őszétől. Utóbbi körbe egyre több hitel kerül bele a kamatfordulók bekövetkezése miatt.”

 

 

 

Forrás:

https://kormany.hu/hirek/a-kormany-meghosszabbitja-a-lakossagi-es-kkv-kamatstopot

https://bank360.hu/blog/addig-marad-a-kamatstop-amig-nem-lesz-10-szazalek-alatti-alapkamat

https://hvg.hu/gazdasag/20230511_Addig_nem_vezeti_ki_a_kormany_a_kamatstoppot_amig_az_inflacio_nem_lesz_egyszamjegyu

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20230511/itt-a-bejelentes-legalabb-fel-evig-marad-meg-a-kamatstop-614480

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.