Március hónapban soron kívül újraköthetők a lakásbiztosítások

Idén márciusban az ügyfeleknek lehetőségük van aktuális lakásbiztosításuk felmondására és ennek révén új megkötésére – a mostani, vagy egy másik biztosítónál – akkor is, ha a szerződésük évfordulója máskorra esik.

Minderről a lakásbiztosítóknak február 15-ig a megszokott kommunikációs csatornán (pl. postai levélben, e-mailben) tájékoztatni kellett az ügyfeleiket.

Amennyiben az ügyfél a szerződése felmondásáról dönt, azt ingyenesen, indoklási kötelezettség nélkül írásban jelezheti a biztosítója felé – a neve, a biztosított ingatlan címe és kötvényszáma megadásával – legkésőbb március 31-ig.

„Akik szerződésük alapján esetleg hosszabb időszakra (akár az egész évre) előre kifizették lakásbiztosítási díjukat, azok a felmondási idő lejárta utáni részt visszakapják. Szerződés felmondása esetén az ügyfeleknek szükséges rendezni a díjukat a felmondási idő végéig. Nem szüntethető meg a lakásbiztosítás (hacsak a biztosító ebbe külön nem egyezik bele) azoknak, akik nem határozatlan, hanem határozott időre (pl. 3 évre) szerződtek. A határozatlan idejű, ám hűségkedvezménnyel járó otthonbiztosítás akkor mondható fel, ha az adott ügyfelek a kedvezmény arányos részét visszafizetik.”

A hazai lakott ingatlanok mintegy egynegyede nem biztosított, tehát védtelen az elemi károkkal szemben. Ugyanakkor a biztosítással rendelkező ingatlanok között is jelentős mértékű az alulbiztosítottság, ami baj esetén azt eredményezi, hogy a biztosító jogszerűen csak a kár egy részét téríti meg az ügyfélnek. (Az alulbiztosítottságról bővebben olvasható a február 27-i A biztosításokról általában c. összefoglalóban.) Márciusban tehát érdemes lehet új kalkulációt kérni a biztosítótársaságoktól, különösen abban az esetben, ha három évnél régebben lett megkötve a biztosítás.

A döntés meghozatala előtt érdemes számolni a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítással (MFO), melynek keretrendszerét a Magyar Nemzetei Bank (MNB) hozta létre és amely konstrukció a hazai piacon lévő 14 lakásbiztosító közül már 13-nál elérhető. „A pénzügyi felügyelet felmérése alapján ezek magasabb szolgáltatást nyújtanak és kb. 10 százalékkal kedvezőbbek az egyéb piaci termékeknél. Nincs önrészük, a velük kapcsolatos ügyek digitálisan intézhetők, a leggyakoribb kártípusok tartalmát az MNB szabta meg, a kizárásokat szűkítette, a kárkifizetés pedig gyorsított módon történik” – olvasható az MNB tájékoztatójában.

A tájékozódásban segítségül szolgálhat az MNB honlapjának Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítási, továbbá a Pénzügyi Navigátor fogyasztóvédelmi aloldala.

 

 

Forrás:

https://www.mnb.hu/felugyelet/felugyeleti-keretrendszer/felugyeleti-hirek/hirek-ujdonsagok/marciusban-rendkivuli-lehetoseg-a-lakasbiztositasok-ujrakotesere

 

Pénzügyi Navigátor

https://www.mnb.hu/fogyasztovedelem

 

Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás

https://www.mnb.hu/mfo