Megélhetési kalkulátor segíthet a háztartási költségeink tervezésében

Magyarországon 2022 szeptemberére 25 éves csúcsot döntött az infláció. A KSH gyorstájékoztatója szerint októberben a fogyasztói árak átlagosan 21,1 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest, da a fogyasztói árak egy hónap leforgása alatt is átlagban 2,0 százalékkal lettek magasabbak.

A pénzromlás mértékének tartós emelkedése nem kétséges, hogy komoly kihívások elé állítja a háztartások jelentős részét. Most különösen fontos tisztában lennünk azzal, hogy az infláció hol és milyen mértékben befolyásolja háztartási/megélhetési kiadásainkat. Ebben lehet segítségünkre a Magyar Szakszervezeti Szövetség által közzétett ún. megélhetési kalkulátor.

A személyes pénzügyek mindenki számára eltérőek, és az inflációs ráták is ugyanúgy eltérőek attól függően, hogy az emberek mit vásárolnak. Nincs tehát két háztartás, melynek azonos pénzköltési szokásai lennének. Egyesek autóval közlekednek és húst esznek, míg mások tömegközlekednek vagy épp vegetáriánusok. Mindez azt jelenti, hogy nagyon nehéz egy olyan elméleti „kosarat” megalkotni, ami átlagosan a teljes lakosság fogyasztását lefedi, fiataltól az idősig. Meglehet tehát, hogy a saját vásárlási szokásaink eltérnek az elméleti kosártól, így a pénzromlás mértékét alacsonyabbnak vagy magasabbnak érezhetjük a hivatalosnál.

Jelen kalkulátor használata során mindenki megadhatja saját költési adatait, pontos képet kapva arról, hogy mekkora inflációval kell ténylegesen szembesülnie.

 

A kalkulátor

  • megbecsüli a háztartásra vonatkozó személyes inflációs rátát;
  • megbecsüli, hogy mennyivel nőttek a havi kiadások az elmúlt egy év során és megmutatja, hogy ez hogyan viszonyul az előző évekhez;
  • bemutatja, hogy mely tételek járulnak hozzá leginkább a megélhetési költségek növekedéséhez;
  • végül megmutatja, hogy mennyiben tér el a saját fogyasztási kosár összetétele az átlagos magyar fogyasztási kosártól.

A megélhetési kalkulátor és további információk a számítás menetéről itt érhetők el. Használata ingyenes.

 

 

Forrás:

https://megelhetesikalkulator.hu/kalkulator

https://www.ksh.hu/gyorstajekoztatok#/hu/document/far2210

https://www.penzcentrum.hu/megtakaritas/20220927/8-tipp-az-inflacio-elleni-harchoz-igy-egyetlen-magyar-sem-fut-ki-a-penzebol-ho-vegere-1129321#

Leave a Comment

Your email address will not be published.