Milyen családtámogatásokat vehetünk igénybe 2024-ben?

Otthonteremtési támogatások

 1. CSOK Plusz

2024.január elsejétől a CSOK helyébe lépő támogatási forma, amellyel házaspárok gyermekvállalás fejében fix, legfeljebb 3 százalékos, maximum 50 millió forint összegű hitelt vehetnek fel.

https://bank360.hu/csok-plusz

 1. Falusi CSOK

A preferált kistelepülésen fekvő vagy külterületi lakásnak minősülő használt lakás vásárlása és bővítése, illetve korszerűsítése, meglévő használt lakás bővítése, illetve korszerűsítése vagy új egylakásos lakóépület vásárlása vagy építése céljából vehető igénybe. Falusi CSOK mellé a jelenlegi CSOK hitel és a CSOK Plusz hitel egyaránt igényelhető lesz.

https://bankmonitor.hu/falusi-csok/

 

Nem lakáscélú támogatások

 1. Babaváró hitel/támogatás

A babaváró támogatás és a babaváró hitel ugyanazt a konstrukciót jelenti. A felvett hitel abban az esetben válhat vissza nem térítendő támogatássá, ha a hiteligénylést követően az igénylő párnak legalább 3 gyermeke születik. Az első gyermeknek a hiteligénylést követő 5 éven belül kell megszületnie. A maximálisan igénybe vehető kamatmentes szabad felhasználású hitel összege 11 millió forint.

https://bankmonitor.hu/mediatar/cikk/a-babavaro-hitel-feltetelei-es-igenylese-2024-ben/

 

Hiteltartozás-csökkentő támogatások

 1. Jelzáloghitel-elengedés

A többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásának csökkentésére szolgál. A második gyermek érkezését követően 1 millió, a harmadikét követően 4 millió, minden további gyermek érkezését követően 1 millió forinttal csökkenthető a tartozás.

 1. Diákhitel-tartozás felfüggesztés, csökkentés és elengedés

Bizonyos esetekben (pl. várandósság) mód van a törlesztés felfüggesztésére, illetve a tartozás csökkentésére vagy elengedésére.

 

Adó- és illetékkedvezmények

Ingatlanhoz kapcsolódó kedvezmények

 1. ÁFA-visszatérítés

Az ÁFA visszatérítés 2024-ben is igényelhető, de csak a falusi CSOK-os kistelepüléseken.

https://tudastar.money.hu/ismerteto/afa-visszaterites-tamogatas/

 1. Illetékkedvezmény

A CSOK Plusz igénylésével vásárolt ingatlan esetében a vételár 80 millió forintig lesz illetékmentes. 2024-ben a Falusi CSOK segítségével vásárolt lakások, házak után nem kell illetéket fizetni.

 1. Közjegyzői díj csökkentés

A kamattámogatott lakáscélú hitelek, mint például a CSOK-hitel felvételéhez kapcsolódó közjegyzői eljárás díja csökkenthető.

 

Személyi jövedelemadóhoz kapcsolódó kedvezmények

 1. Első házasok kedvezménye

Feltétele, hogy legalább az egyik fél az első házasságát kösse. A kedvezmény havi összege 5 ezer forint, időtartama 2 év.

 1. Családi adó- és járulékkedvezmény

A családi kedvezmény az összevont adóalapot csökkenti.

https://nav.gov.hu/ado/szja/szja-kedvezmenyek-2023/csaladi-kedvezmeny

 1. Négy- vagy többgyermekes anyák SZJA-mentessége

A négy-vagy több gyermeket nevelő anyák, mentesülnek a 15 százalékos személyi jövedelemadó megfizetése alól életük végéig. A mentesség az összevont adóalapba tartozó, munkából származó jövedelmekre vonatkozik.

 1. 25 év alattiak SZJA-mentessége

A 25 év alatti fiataloknak a munkaviszonyból származó jövedelmük után nem kell megfizetni a személyi jövedelemadót.

 1. 30 év alatti anyák SZJA-mentessége

A 30. életévüket be nem töltött nők, akik gyermeket vállalnak (örökbe fogadott is lehet), nem kell személyi jövedelemadót fizetniük 30 éves korukig.

 

Gyermekek után járó alkalmankénti juttatások

 1. Anyasági támogatás

Az anyasági támogatás azon anyának jár, aki várandósságuk alatt legalább négyszer (koraszülés esetén legalább egyszer) várandósgondozáson vettek részt. Összege egyszeri 64.125 forint (ikrek esetén 85.500 forint).

 1. Életkezdési támogatás – Babakötvény

Minden magyar állampolgárságú (vagy a jogszabály szerinti országokban élő nem magyar állampolgárságú) gyermek jogosult rá. A 42.500 forint értékű támogatást életkezdési letéti számlára helyezik és inflációval megegyező mértékben kamatozik, a gyermek 18 éves koráig. Kincstári Start-értékpapírszámla megnyitásával növelhető a letéti számlán elhelyezett összeg.

 1. KRESZ vizsga és nyelvvizsga díjának visszatérítése

A B-kategóriás vezetői engedély megszerzéséhez szükséges KRESZ tanfolyam és vizsga díját maximum 25 ezer forint értékben visszatéríti az állam a 20 év alatti fiataloknak, valamint a 20 év feletti CSED-en, GYED-en vagy GYES-en lévőknek.

35 év alattiak az első sikeresen letett nyelvvizsga díját visszaigényelhetik. A támogatás összege maximum a minimálbér 25 százaléka (2024-ben 66.700 forint). CSED-en, GYED-en (nagyszülői is) vagy GYES-en lévők is élhetnek a kedvezménnyel.

 

Gyermekek után járó rendszeres pénzbeli és természetbeni ellátások

 1. CSED – Csecsemőgondozási díj

Igényelheti az anya, aki a szülést megelőző 2 éven belül legalább 365 napon át biztosított volt (vér szerinti apa, örökbefogadók ugyanilyen feltételekkel). Összege az igénylő jövedelme alapján számolt naptári napi alap 100 százaléka.

 1. GYED – Gyermekgondozási díj

Igényelheti az, aki a szülést megelőző 2 éven belül legalább 365 napon át biztosított volt, és a gyermeket saját háztartásában neveli. Összege az igénylő jövedelme alapján számolt naptári napi alap 70 százaléka (maximum a minimálbér kétszeresének 70 százaléka). A GYED mellett dolgozók is megkapják a GYED összegét, a GYED Extrát.

 1. nagyszülői GYED

Igényelheti a gyermek még dolgozó nagyszülője. Összege azonos a normál GYED-ével.

 1. diplomás GYED

Igényelheti a főiskolán vagy egyetemen alap-vagy mesterképzésben tanuló kismama. Összege a minimálbér vagy a garantált bérminimum 70 százaléka.

 1. nevelőszülői GYED

Igényelheti a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban álló személy. Összege azonos a normál GYED-ével.

 1. GYES – Gyermekgondozást segítő ellátás

Igényelheti szülő, gyám, nagyszülő. Összege 28.500 forint/hó.

 1. GYET – Gyermeknevelési támogatás

Igényelheti az a szülő vagy gyám, aki saját háztartásában 3 vagy több kiskorú gyermeket nevel. Összege 28.500 forint/hó.

 1. GYOD – Gyermek otthongondozási díja

Igényelheti az a szülő, aki otthon ápolja tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermekét. Összege bruttó 232.000 forint/hó.

 1. Családi pótlék

Igényelheti a szülő, nevelőszülő, gyám, vagy akinél a gyermek ideiglenes hatállyal el van helyezve. Összege alap esetben 1 gyermek után, 12.200 forint/hó, 2 gyermek után 13.300 forint/gyermek/hó, 3 gyermek után 16.000 forint/gyermek/hó.

 1. Örökbefogadói díj és Örökbefogadói GYES

2 évesnél (ikrek esetén 3 évesnél) idősebb gyermeket örökbefogadó szülő, aki a nevelésbe vétel napját megelőző 2 éven belül legalább 365 napon át biztosított volt, és a gyermeket az örökbefogadás előtt kevesebb mint egy évig nevelte saját háztartásában. Összege azonos a normál GYED-ével.

 1. Nagycsaládos földgáz árkedvezmény

Jogosult az a háztartás, amelyben a családok támogatásról szóló törvény (1998. évi LXXXIV.) szerinti olyan jogosult él, aki legalább három gyermek után, illetve figyelembevételével részesül családi pótlékban és egyetemes szolgáltatónál szolgáltatási szerződéssel rendelkezik.

https://www.allamkincstar.gov.hu/csaladok-tamogatasa/Csalad_gyermek/nagycsalados-foldgaz-arkedvezmeny

 

További információk a gyermekek után járó rendszeres pénzbeli és természetbeni ellátásokról az alábbi linken érhetők el: https://egeszsegvonal.gov.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1684:csaladtamogatasi-ellatasok&catid=2&lang=hu-HU#nagycsaldosok_gzrtmogatsa

 

Természetbeni ellátások

 1. Gyermekétkeztetési kedvezmény

Bölcsődétől a 8. évfolyamig igénybe vehető igénybe, meghatározott feltételek teljesülése esetén akár ingyenesen is.

https://csalad.hu/tamogatasok/etkezesi-dijkedvezmeny

 1. Bölcsődei támogatás

A kisgyermekek bölcsődei elhelyezését – ezáltal a szülők munkába visszatérését – segítő támogatás. Pályázás útján lehet elnyerni.

https://hovege.hu/ugyes-bajos/juttatas-ugyes-bajos/2023/11/09/bolcsodei-tamogatas-2024-megemelt-osszeg/#

 1. Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény

Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre az a gyermekes család jogosult, hol az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 165 százalékát, és a vagyonuk értéke nem haladja meg a törvényben meghatározott értéket. Tartósan beteg gyermek vagy egyedülálló szülő esetén emelt jövedelmi értékhatár az irányadó a kedvezményre, és abban az esetben is, ha a gyermek 18 éves kora után még tanul.

https://csalad.hu/tamogatasok/rendszeres-gyermekvedelmi-kedvezmeny

 1. GYÁP – Gyermekápolási táppénz

Igényelhetik azok a dolgozó szülők, akik 12 éven aluli gyermeküket annak betegsége alatt ápolják, emiatt orvos által igazoltan keresőképtelenné válnak. A táppénz maximálisan folyósítható naptári napi összege a minimálbér kétszeresének harmincad része.

https://www.allamkincstar.gov.hu/egeszsegbiztositas/Betegseg/gyermekapolasi-tappenz-gyAp-

 1. Gyermekek után járó pótszabadság

Mértéke alapesetben szülőnként 1 gyermek után 2 munkanap; 2 gyermek után 4 munkanap; 3 vagy több gyermek után 7 munkanap évente.

 1. Ingyenes tankönyv

A nappali rendszerű nevelésben-oktatásban részt vevő tanulók számára az iskolai tankönyvek ingyenesen biztosítottak.

 

Egyéb családoknak járó támogatások kedvezmények

 1. Nők 40 program

A nők számára 40 év jogosultsági időt követően életkortól függetlenül lehetőség van a teljes összegű ellátás mellett történő nyugdíjba vonulásra.

https://www.allamkincstar.gov.hu/nyugdij/sajat-jogu-ellatasok/oregsegi-nyugdij/nok-kedvezmenyes-oregsegi-nyugdija

 1. Erzsébet Táborok program

Minden gyermek számára elérhető, ugyanakkor túljelentkezés esetén a rászoruló gyerekekkel történő jelentkezések előnyt élveznek. A táborokba online felületen jelentkeztethetik a gyerekeket a köznevelési, gyermekvédelmi, egészségügyi stb. intézmények. A résztvevők számára valamennyi szolgáltatás ingyenes.

https://erzsebettaborok.hu/

 1. „Hol vagy Kajla?” program

Egyik legfőbb kedvezménye az ingyenes utazás az iskolai szünetekben a Kajla útlevél birtokosainak (alsó tagozatos iskolások) a MÁV-START, a GYSEV és a Volánbusz járatain.

https://kajla.hu/

 

Az összefoglaló a money.hu Ezeket a családtámogatásokat vehetitek igénybe 2024-ben c. cikke alapján készült, mely a források közt megadott első linken érhető el.

 

 

Forrás:

(A támogatások felsorolásának sorrendjében.)

https://tudastar.money.hu/ismerteto/ezeket-a-csaladtamogatasokat-vehetitek-igenybe-2024-ben/

https://bank360.hu/csok-plusz

https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/cbea889f18f0b3427821ec4b85e806d0210d4686/megtekintes

https://bankmonitor.hu/mediatar/cikk/a-babavaro-hitel-feltetelei-es-igenylese-2024-ben/

https://bank360.hu/fogalomtar/babavaro-hitel

https://tudastar.money.hu/ismerteto/afa-visszaterites-tamogatas/

https://tudastar.money.hu/ismerteto/falusi-csok-es-csok-plusz-illetekmentesseg/

https://nav.gov.hu/ado/szja/szja-kedvezmenyek-2023/csaladi-kedvezmeny

https://egeszsegvonal.gov.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1684:csaladtamogatasi-ellatasok&catid=2&lang=hu-HU#nagycsaldosok_gzrtmogatsa

https://www.allamkincstar.gov.hu/csaladok-tamogatasa/Csalad_gyermek/nagycsalados-foldgaz-arkedvezmeny

https://csalad.hu/tamogatasok/etkezesi-dijkedvezmeny

https://hovege.hu/ugyes-bajos/juttatas-ugyes-bajos/2023/11/09/bolcsodei-tamogatas-2024-megemelt-osszeg/#

https://csalad.hu/tamogatasok/rendszeres-gyermekvedelmi-kedvezmeny

https://www.allamkincstar.gov.hu/egeszsegbiztositas/Betegseg/gyermekapolasi-tappenz-gyAp-

https://erzsebettaborok.hu/

https://kajla.hu/