Mire használható a virtuális bankkártya?

A virtuális bankkártya, más néven webkártya vagy internetes bankkártya egy az online vásárlások kényelmét és biztonságát elősegítő eszköz. Az esetek többségében a virtuális bankkártyához egy elkülönített bankszámla kapcsolódik, melynek egyenlegét a felhasználó tölti fel tetszése szerint, de léteznek olyan konstrukciók is, ahol a virtuális kártya ugyanazt az egyenleget használja, mint a normál bankkártya csak más limittel (alap esetben 1 forinttal), amelyet a tranzakció előtt lehet megemelni, majd visszaállítani. A limitemelés időzáras, így az a felhasználó beavatkozása nélkül, magától is visszaáll az érvényességi idő leteltével. Végül a virtuális bankkártyák harmadik típusa csak egyszer használatos. A tranzakció végrehajtása után azonnal lejár és többé nem használható.

A virtuális bankkártyák majdnem minden olyan adattal rendelkeznek, amivel a hagyományos társaik, de rendeltetésükből adódóan nincsenek ellátva mágnescsikkal, chippel vagy aláírási sávval. Egyes szolgáltatók fizikailag nem is bocsátják ki csak virtuális formában teszik elérhetőkké, amelyek a netbankból vagy a mobilbanki applikációból érhetők el.

Előnyök …

  1. Növeli az online vásárlások biztonságát.
  2. A kártyaadatok ellopása esetén sem tudnak visszaélni.
  3. Segítségével elkülöníthetők az internetes kiadások más kiadásoktól.
  4. A limitek megadásával magát a felhasználót is védheti a túlköltekezéssel szemben.

… és hátrányok.

  1. Folyamatos felhasználói beavatkozást igényel: pénz átvezetése a számlák között, limit emelése, bankkártya igénylése.
  2. A szolgáltatásnak lehetnek költségei.
  3. Nem minden banknál érhető el a szolgáltatás, ha eltérő, akkor a bank által kínált virtuális bankkártya konstrukciót tudjuk csak elfogadni.

 

 

 

Forrás:

https://biztosdontes.hu/virtualis-bankkartya

https://www.mnb.hu/fogyasztovedelem/bankkartyak/bankkartya-tipusok/webkartya

 

2 thoughts on “Mire használható a virtuális bankkártya?”

Leave a Comment

Your email address will not be published.