Módosulhat több családtámogatási kedvezmény visszafizetésének szabályozása

A kedden elfogadott salátatörvény vonatkozó passzusa alapján a fővárosi és vármegyei kormányhivatal a Kormány rendeletében meghatározott méltányossági eljárás keretében a jogszabályban meghatározott családi otthonteremtési kedvezmény, otthonteremtési kamattámogatás, adó-visszatérítési támogatás, családok otthonteremtési kamattámogatása, gyermekvállalási támogatás, babaváró kölcsön kamattámogatása, valamint a felszámított kamatok tekintetében az államot megillető követelésről részben vagy egészben lemondhat.

Felmentést kaphatnak tehát azok a párok a fent említett állami támogatások visszafizetése alól, akiknél nem teljesül a gyermekvállalás a kitűzött határidőre. Mindez különösen a nem teljesítő első babaváró kölcsönösök számára lehet fontos fejlemény, hiszen esetükben júliusban telik le a gyermekvállalásra biztosított ötödik év. Nemteljesítés esetén vissza kell fizetniük az igénybe vett állami kamattámogatást, a fennmaradó tartozást pedig emelt kamat mellett kell tovább törleszteniük.

Fontos megjegyezni, hogy méltányossági eljárás keretében fizetési halasztásra, továbbá a fizetési kötelezettség részbeni, vagy teljes mértékű elengedésére eddig is volt lehetőség. Ez a jelen módosítás nyomán bekerül majd az államháztartási törvénybe (2011. évi CXCV. törvény). Tehát “az új rendelkezés a már létező méltányossági eljárás és az államháztartási törvény szabályozása összhangjának megteremtésére irányul”. Ugyanakkor továbbra is nyitott, hogy az eljárás szabályai miként módosulnak. Várhatóan ezt egy kormányrendeletben fogják majd meghatározni.

 

Forrás:

https://www.azenpenzem.hu/cikkek/mar-hivatalos-meguszhato-a-csokos-babavaros-allami-koveteles/10203/

https://bank360.hu/blog/meg-lehet-uszni-a-babavaros-bunteteseket-csak-meg-nem-vilagos-pontosan-hogyan

https://tudastar.money.hu/ismerteto/ezek-a-csaladtamogatasi-termekek-elerhetoek-az-ingatlanpiacon/

https://tudastar.money.hu/ismerteto/mikor-kell-visszafizetni-a-csok-ot/

Az állam működését érintő egyes törvények módosításáról:

https://www.parlament.hu/irom42/08560/08560.pdf (Lásd a 68. §-t.)

2 thoughts on “Módosulhat több családtámogatási kedvezmény visszafizetésének szabályozása”

Leave a Comment

Your email address will not be published.