Növekedhetnek a banki költségek?

Védelmi hozzájárulás szemben a lakossági számlavezetési és kártyahasználati költségstoppal.

A bankszektornak – a meglévő bankadón túl – ún. védelmi hozzájárulást kell fizetnie augusztus 1-től. Megemeli a kormány a bankok által fizetett tranzakciós illeték mértékét és a bankok devizaműveleteire valutaváltási illetéket vet ki. Az átutalásokra eddig kirótt 0,3 százalékos, de legfeljebb 10 ezer forintos tranzakciós illeték 0,45 százalékra, legfeljebb 20 ezer forintra emelkedik. A készpénzfelvétel esetén alkalmazott 0,6 százalékos tranzakciós illeték 0,9 százalékra emelkedik, felső határa nincs. Fontos ugyanakkor, hogy a havi kettő, összesen 150 ezer forintig érvényes költségmentes készpénzfelvételi szabály nem változik. A devizaváltási ügyleteket magasabb illetékfizetési kötelezettség fogja terhelni: a 2024. október 1-től bevezetendő ún. konverziós illeték mértéke tranzakciónként 0,45 százalék, legfeljebb 20 ezer forintos felső határral. Ez egy kiegészítő illeték lesz, amely a tranzakciós illetéken felül fizetendő meg.

„A jövőben a magánszemélyek átutalása, postai befizetése és értékpapírügyletei esetében az illetékmentes határt a kormány 2,5-szeresére emeli, azaz a jelenlegi 20 ezer forintról 50 ezer forintra tranzakciónként.”

A bankkártyás műveletekre nem vonatkozik a kiegészítő tranzakciós illeték. A bankkártyák esetében tételes illeték van érvényben (érintéses bankkártyák esetében 500 forint évente, míg egyéb bankkártyáknál 800 forint), melynek mértékén nem változtat a kormány.

„A pénzügyi terhek növekedésének megakadályozása érdekében a kormány díjemelési stopot vezet be a lakossági fizetési számlákhoz kapcsolódó díjak, költségek és egyéb fizetési kötelezettségek vonatkozásában. E szerint 2024. december 31-ig a lakossági ügyfeleknél a bankszámláknál egyoldalú díjemelést közvetlen és közvetett formában sem valósíthatnak meg a pénzügyi szolgáltatók. Ez a tiltás az összes fizetési számlához kapcsolódó díjra vonatkozik, amely a már fennálló szerződésekre és az új szerződésekre is irányadó.” – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatójában.

 

Forrás:

https://adozona.hu/altalanos/Vedelmi_hozzajarulas_szamlavezetesidijstop__QF75XP

https://www.azenpenzem.hu/cikkek/a-kormany-jol-megdragitja-a-bankolast/10259/

https://bank360.hu/tranzakcios-illetek

https://bankmonitor.hu/mediatar/cikk/lakossagi-szamlavezetesi-es-kartyahasznalati-stopot-vezet-be-a-kormany-mi-all-a-hatterben/

https://kormany.hu/hirek/nagy-marton-a-haboruellenes-akcioterv-reszleteit-ismertette-a-bankszovetseg-elnoksegenek

Magyar Közlöny 2024. évi 74. szám

A Kormány 183/2024. (VII. 8.) Korm. rendelete az extraprofit adókról szóló 197/2022. (VI. 4.) Korm. rendelet módosításáról

https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/d3f99fa03573b140eea0adf18aedcad777559f8d/megtekintes

Leave a Comment

Your email address will not be published.