Online csalási hullámra figyelmeztet az OTP Bank

„Újabb csalási hullám veszi célba a bankok ügyfeleit” figyelmeztet az OTP Bank, hírlevelében. Az online vásárlás veszélyeiről gyakran lehet hallani, az esetek újszerűsége abban rejlik, hogy a csalás ezúttal nem a vevőt, hanem az eladót célozza. Azokat a gyanútlan eladókat próbálják megkárosítani, akik a fölöslegessé vált tárgyikat kínálják megvételre az online piactereken. Mivel sokak egyáltalán nem, vagy nem rendszeresen használják ezeket a portálokat, körükben a megtévesztés esélye is fokozottabb.

A csalási technika nem bankspecifikus, így a következőkkel mindenkinek érdemes tisztában lennie.

A csalás menete:

  • A csaló vevőként jelentkezik, aki a megvásárlásra kínált terméket valamely ismert csomagküldő szolgáltatóval kéri kézbesíteni. Emiatt elküldi a csomagküldő szolgálat linkjét, amely azonban nem valós.
  • A link egy fiktív csomagküldő oldalra irányít, ahonnan a regisztrációt követően egy szintén hamis internetbank belépő oldal nyílik.
  • Az oldalon valamennyi a belépéshez szükséges érzékeny banki adat megadását kérik (bankszámlaszám, jelszó, internetbanki azonosító, SMS jóváhagyó kód).
  • Az adatok birtokában az elkövetők be tudnak lépni az áldozat fiókjába, ahonnan tranzakciókat kezdeményezhetnek.

Hogyan kerülhető el az áldozattá válás?

  • Nem szabad megnyitni a vásárló által küldött fiktív csomagküldő szolgáltatás oldalára irányító linket. Ha mégis megnyitottuk semmiképpen sem szabad megadni a kért adatokat.
  • A postázás elsősorban eladói feladat. Vásárlói nyomás esetén érdemes elállni a tranzakciótól.
  • Mindig ellenőrizni kell az egyes számlatranzakciókhoz kapcsolódó banki üzenetek tartalmát. Ha az üzenet tartalma eltér a szándékolt művelettől, nem szabad jóváhagyni.
  • Minden esetben ellenőrizni kell a böngésző címsorában szereplő címet: amennyiben az eltér az internetbank belépő oldalának címétől, illetve magyar bankok esetében nem „hu”-ra végződik be kell zárni a böngészőt.

Amennyiben csalás gyanúját észleljük, haladéktalanul jelezni kell azt a bankunk felé.

 

A témával kapcsolatos átfogó ismeretek találhatóak az MNB honlapján:

https://www.mnb.hu/fogyasztovedelem/digitalis-biztonsag

 

 

Forrás:

https://www.otpbank.hu/portal/hu/Adathalaszat

https://bank360.hu/blog/eladnal-valamit-a-neten-most-rad-vadasznak-a-banki-csalok

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.