„Pénztárcabarát iskolakezdés” – edukációs kampányt indított az MNB

A közelgő szeptemberi tanévkezdet sok család költségvetésére ró súlyos terheket, amelyekkel érdemes már jó előre kalkulálni. A Magyar Nemzeti Bank augusztus elsejével induló edukációs kampánya az iskolakezdés előtt álló családoktól a felsőoktatási tanulmányaikat folytató diákokig praktikus tanácsokat nyújt bárkinek a pénzügyi döntései meghozatalához, hisz az iskolakezdésnek számos és nem elhanyagolható pénzügyi vonatkozása van.

A jegybank honlapján egy helyen, négy fejezetbe szerkesztve kaphatunk tájékoztatást. A szülőknek és a diákoknak szóló pénzügyi tippeken és a hozzájuk kapcsolódó infógrafikákon túl külön fejezet foglalkozik a környezettudatos iskoláztatás praktikáival, illetve egy másik az évkezdéshez igénybe vehető támogatással, a Beiskolázási támogatással.

Az MNB tájékoztatója itt érhető el.

Az iskolakezdési támogatásokról röviden:

  1. Beiskolázási támogatás: A szülők egészség- és önsegélyező pénztári (EÖP) egyenlegük terhére akár 232 ezer forint beiskolázási támogatást is igénybe vehetnek, melynek 20 százalékát, azaz maximálisan 46.400 forintot az állam személyi jövedelemadó-kedvezményként visszajuttat részükre. A támogatás az óvodás, általános iskolás, közép- és felsőfokú tanulmányokat folytató gyermek után, azok 25 éves koráig igényelhető. Az elszámolható tételekről az illetékes egészség- és önsegélyező pénztár ad tájékoztatást. Általánosságban elmondható, hogy tankönyvre, taneszközre, ruházatra, vagy akár sporteszközre, hangszere, az egyetemi/főiskolai hallgatók után tandíj, kollégiumi vagy albérleti díj kifizetésére is fordítható a pénzösszeg. Az igénylés feltétele többek között az egészség- és önsegélyező pénztári tagság, a tanintézmény látogatásának igazolása, a tanév első napját legfeljebb 15 nappal megelőző és a tanév utolsó napját követő 15 napon belül kiállított és teljesített vásárlási számlák becsatolása, illetve, hogy a pénztári megtakarítás előzőleg legalább 180 napja legyen a számlán.
  2. Önkormányzati iskolakezdési támogatás: Az önkormányzatok is adhatnak iskolakezdési támogatást pénzben vagy utalványban Az önkormányzati támogatás összege általában 5-20 ezer forint között mozog. A támogatás módját és összegét rendeletben határozzák meg. A lehetőségekről tehát érdemes online, vagy személyesen az adott önkormányzatnál érdeklődni.
  3. Munkáltatói iskolakezdési támogatás: A munkáltató által biztosított iskolakezdési támogatás évente egyszer pénzben vagy utalványban érkezhet. Amennyiben pénzben érkezik a támogatás, úgy az teljes egészében munkaviszonyból származó jövedelemnek minősül, ami járulékköteles. Ezzel szemben ha utalványban érkezik, akkor nem járulékköteles a támogatás, viszont annak értéke nem haladhatja meg a minimálbér 10 százalékát. Az iskolakezdési támogatás a tanév első napját megelőző 60. naptól az érintett naptári év utolsó napjáig adható. Az iskolakezdési támogatás előfeltétele a szülő jogosultsága a családi pótlékra.

 

 

Forrás:

https://www.mnb.hu/fogyasztovedelem/penztarcabarat-iskolakezdes

https://www.penzcentrum.hu/megtakaritas/20230806/sok-magyar-csaladnak-jarhat-tobb-tizezer-forint-beiskolazasi-tamogatas-az-elelmesek-igy-csinaljak-1139788

https://piacesprofit.hu/cikkek/gazdasag/hogyan-lehet-beiskolazasi-tamogatast-szerezni.html?oldal=1

https://hovege.hu/ugyes-bajos/juttatas-ugyes-bajos/2023/06/01/kinek-jar-iskolakezdesi-tamogatas-hogyan-igenyelheto/

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.