Szeptember elsejével több ponton is módosultak az állami családtámogatások feltételei

A változások érintik a jelenlegi formájában az év végéig igényelhető Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK), a Babaváró hitelt, valamint a jelzáloghitel elengedésre vonatkozó szabályokat.

 

TB-jogviszony 

A TB-jogviszony szüneteltetése – a szeptemberi változások értelmében – nem számít megszakításnak akkor sem, ha 30 napnál hosszabb időszakról van szó. A CSOK-hoz szükséges TB-jogviszonyba azonban nem számítható bele ezen időszak.

Szeptembertől azok is igényelhetik a CSOK-ot, akik Magyarországon dolgoznak, de külföldön adóznak, amennyiben azt az illetékes külföldi hatóság igazolásával alá tudják támasztani.

 

Vállalt gyermek utáni támogatás

A gyermekvállalási határidő szigorodik: a korábban egységes 10 év helyett egy vállalt gyermeknél 4 év, két vállalt gyermeknél 8 év, három vállalt gyermeknél 10 év a teljesítés határideje. Tehát csak azon pároknak lesz 10 évük a gyermekvállalás teljesítésére, akik három gyermeket vállalnak előre, függetlenül a felvett támogatás mértékétől. A változás a folyamatban lévő igénylésekre nem vonatkozik.

Használt lakás vásárlása esetén a korábbiakhoz képest már nem csak két gyermeket lehet előre vállalni, hanem hármat is.

A gyermekvállalást nemcsak akkor kell teljesítettnek tekinteni, ha a gyermek halva születik, hanem abban az esetben is, ha a pár egyik tagja meghal. A változás a korábban megkötött szerződésekre is érvényes.

Amennyiben a házaspár a megelőlegezett CSOK-ot a gyermekvállalásra vonatkozó határidő előtt önként visszafizeti, akkor is kell fizetni büntetőkamatot, mely a Ptk. szerinti kamat ötszöröse, de legfeljebb 5 százalék lehet.

 

Építési engedély

Ahol nincs szükség építési engedélyre és egyszerű bejelentésre sem, ott a CSOK igénylésének sem lesz feltétele (pl. különálló ingatlan kialakítása a már meglévő ingatlan tetőterében).

 

Jelzáloghitel elengedés

Két gyermek esetén 1, három gyermek esetén további 4 millió forinttal csökken a fennálló jelzáloghitel tartozás. A szeptemberi módosítás értelmében a kedvezmény akkor is igénybe vehető, ha a gyermek az igénylést megelőzően meghal.

A támogatás benyújtásának határideje a gyermek halálát követő 180 napra növekedett.

További könnyítés, hogy a támogatás visszafizetése esetén indokolt esetben kérhető 12 hónapos fizetési halasztás vagy 36 hónapos részletfizetési lehetőség.

 

Babaváró hitel

A CSOK-hoz hasonlóan ennek a támogatásnak az igénylésére is kihat a TB-jogviszony változás: szeptembertől tehát egyszerűbbé válhat a 3 éves jogviszony igazolása.

Babaváró hitelt egyszer lehet igényelni, szeptembertől azonban újra beadható az igénylés azoknak, akiknek a kölcsönszerződés megkötése után végül mégsem folyósított a bank, illetve akik elváltak, visszafizették az igénybe vett kamattámogatást és a kölcsönt is, majd újraházasodtak.

Amennyiben a házaspár egyik vagy mindkét tagja meghal, a kamattámogatást nem kell visszafizetni, ebben nem történt változás. Az igazolás benyújtásának határideje viszont szeptembertől 180 napra növekedett.

 

 

Forrás:

https://bank360.hu/blog/valtoznak-holnaptol-a-csaladtamogatasok-feltetelei-egyszerubb-lesz-a-csok-igenyles

https://bank360.hu/csok

https://www.portfolio.hu/ingatlan/20230831/figyelem-valtoznak-a-csok-szabalyai-szeptember-1-jetol-636783

 

406/2023 (VIII.30.) Korm. rendelet – Egyes családtámogatási tárgyú kormányrendeletek módosításáról (7231-7244. o.)

https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/4c0cff472861d01cb1f21aedff9cee2d7cc908e5/megtekintes

Leave a Comment

Your email address will not be published.