Váltani vagy maradni, avagy hogyan spórolhatunk banki költségeinken?

Egy 2020-tól alkalmazott uniós irányelv és hazai kormányrendelet értelmében a pénzintézetek kötelesek minden év január 31-ig úgynevezett egységes díjkimutatást készíteni a lakossági bankszámlákhoz kapcsolódó összes előző évi kiadásról. Január végéig tehát valamennyi lakossági banki ügyfél részletes kimutatást kap bankszámlája tavalyi egész éves költségeiről, ebből pedig forintra pontosan szembesülhetnek azzal, mennyibe is kerültek azon banki szolgáltatások, amelyeket igénybe vettek. A kimutatás díjmentes, kézbesítése a kapcsolattartásra előzetesen kiválasztott módon – elektronikus úton vagy postán – történik.

Az egységes díjkimutatás segítséget nyújt annak eldöntésében, hogy valóban jó banknál vagyunk-e és valóban a pénzügyi szokásainknak legmegfelelőbb számlacsomagot használjuk-e. „Az összehasonlítás segít feltérképezni banki szokásainkat – láthatjuk, hogy például a számlákról való utalások, a csoportos beszedések, vagy épp a készpénzfelvételek költségei jelentik-e a legnagyobb tételt. Ezek alapján körbenézhetünk a banki ajánlatok között, azt a szolgáltatást keresve, ami épp azokat a tételeket adja ingyen vagy kedvezményesen, amelyek számunkra a legfontosabbak.” – írja a BiztosDöntés.hu elemzője.

A bankok évente egy alkalommal áprilisban – a jogszabályi előírásoknak megfelelően – az előző évi infláció mértékével megegyező díjemelést hajthatnak végre, melynek felső határa a korábbi évek trendjétől eltérően idén lényegesen magasabban, várhatóan 14,5% körül fog alakulni. Pénzügyi tudatossággal, a banki szokásaink ismeretében azonban mérsékelhető a jelentős költségnövekedés. Az egységes díjkimutatás ebben egész biztosan segítségünkre lesz.

 

Forrás:

https://biztosdontes.hu/dramaian-dragul-iden-a-bankolas

https://privatbankar.hu/cikkek/szemelyes_penzugyek/durva-dragulas-jon-a-banki-koltsegekben-de-tizezreket-lehet-sporolni.html

 

A tájékozódáshoz számos online bankszámla kalkulátor hívható segítségül. Az MNB bankszámlaválasztó programja, az alábbi linken érhető el:

https://bankszamlavalaszto.mnb.hu/kalkulator

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.