Hamarosan levelet kap bankjától minden számlatulajdonos

A magyarországi székhelyű hitelintézeteknek 2023. október 1.  és december 31. napja között egy alkalommal figyelemfelhívó levelet kell küldeniük ügyfeleiknek. A kormány egységes tájékoztatási kötelezettséget írt elő a bankoknak, azzal a céllal, hogy a lakosságot az állampapír-befektetések irányába mozdítsa. Az értesítésben az ügyfelek a banki folyószámla által elért éves kamatbevételt a Kincstári Takarékjegy, a Diszkont Kincstárjegy, valamint a Bónusz Magyar Állampapír által elérhető éves bevétellel vethetik össze.

A banki értesítések kézbesítése tehát annak a négy elemből álló intézkedéscsomagnak a része, mely az állampapírok iránti kereslet növekedését célozzák „Míg a tájékoztató levél és a 13 százalékos szociális hozzájárulás (szocho) – állampapírok kivételével értendő – megtakarításokra történő kibővítése a lakosságot, addig a bankok állampapír-vásárláshoz kötött extraprofitadó-csökkentési lehetősége és a befektetési alapok szabályozása – amely szerint az alapok többek közt likvid eszközeik legalább 20 százalékát a magyar állam által kibocsátott diszkont kincstárjegyben kell tartsák – az intézményi befektetőket célozza” – emelte ki Túri Anikó államtitkár.

 

Forrás:

https://kormany.hu/hirek/9-nap-mulva-oktober-1-en-indul-a-bankok-kotelezo-lakossagi-tajekoztatasa

https://www.portfolio.hu/befektetes/20230922/mar-csak-par-nap-es-megjon-a-bankok-levele-arrol-mennyit-buktunk-a-bankbeteteken-641245

https://index.hu/gazdasag/2023/07/18/turi-aniko-allampapirok-level-kormany-intezkedes-bankszamla/

Leave a Comment

Your email address will not be published.